geiten-melkmachine-stadboererij-geschonken-ondernemers-vlaardingen-holy

Ondernemers Vlaardingen Holy schenk melktafel voor geiten aan stadsboerderij

Vlaardingse stadsboerderij Holywood gaat ook in geitenmelk. De Vlaardingse stadsboerderij Holywood zet de boerenkoers voort. Na de verkoop van eieren en vlees van eigen erf, volgt nu verse geitenmelk.

Stichting Stadsboerderij Holywood wil steeds meer activiteiten van een bedrijfsmatige boerderij laten zien. Daar passen het dagelijks melken van geiten en de verkoop van melk perfect bij, stelt voorzitter Jordi van der Poel. Jaren geleden was het melken een populaire activiteit, tot de daarvoor bestemde melktafel uit elkaar viel.

Dankzij de subsidie van Cor Huis in’t Veld en Martin Zonneveld namens de GGO Ondernemers Vlaardingen Holy heeft de stadsboerderij nu een nieuwe melktafel kunnen aanschaffen en is het weer elke dag om half 4 melktijd. Een fascinerende gebeurtenis voor kinderen.

Ook voor educatie aan basisschoolleerlingen was deze toevoeging belangrijk. ,,We willen hen niet alleen hierheen halen voor een speurtocht, maar echt iets aanbieden. Nu kunnen we bijvoorbeeld samen geiten melkijsjes maken. En als het daar te koud voor is, maken we pannenkoeken! We hebben nog veel meer ideeën voor leerzame activiteiten.”

Een alternatief is de melkproductie in de toekomst flink omhoog schroeven, zodat de verwerking tot kaas kan worden uitbesteed. Daar gaat de stadsboerderij dan ook voor. De komende jaren mogen alle nieuwe lammetjes op de boerderij blijven, tot de maximale capaciteit van 60 geiten bereikt is. Diervriendelijk ondernemen staat daarbij voorop.

,,Drachtige geiten worden de laatste twee maanden voor de bevalling niet meer gemolken en de lammetjes mogen bij hun moeder drinken tot ze bijna drie maanden oud zijn. Zo gaat het bij de reguliere melkveehouderij niet, maar wij willen laten zien dat het hier wél kan. Dat vind ik mooi. En dat gun ik die geiten.”

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *